Українська версія сайту

Історія назви вулиці Народного ополчення та екскурсія курсантів до пам'ятного знаку 3-ї лінії оборони Києва.

04-07-2018

Чи замислювались коли-небудь здобувачі вищої освіти ННІ № 1 НАВС, чому вулиця, на якій розташований інститут носить назву «Народного ополчення»? Зазирнути трохи в історію цієї назви сприяла невеличка екскурсія курсантів до пам'ятного знаку 3-ї лінії оборони Києва, який знаходиться неподалік основного розташування освітнього закладу та вулиці, де він знаходиться, адже лише декілька сот метрів розділяє вулицю Народного ополчення з проспектом Валерія Лобановського (колишнім Червонозоряним), який за часів Другої світової війни був величезним протитанковим ровом. Саме по ньому і проходила 3-я лінія оборони Києва, що була створена за директивою командувача Південно-Західного фронту генерал-полковника М. Кирпоноса від 24 червня 1941 для захисту міста від нацистських загарбників всіма засобами на випадок, якщо війська фронту не втримають перших двох ліній оборони. Вона мала вигляд замкненої лінії, що проходила безпосередньо по околицях міста: від Дніпра через Деміївку, Відрадний, Святошин, Сирець, Куренівку, Оболонь, Райдужний, Позняки і знову виходила до Дніпра поблизу Осокорків. Довжина лінії оборони - 32 км. Складалася з 10 оборонних районів, у кожному з яких було збудовано 20 дзотів, шість стрілецьких вогневих точок, п'ять спостережних пунктів. Було обладнано шість позицій для протитанкових гармат, викопано близько 10 км протитанкових ровів, поставлено дротяні загородження у два-три ряди. Будівництво тривало протягом серпня і більшої частини вересня 1941. А ось зайняти тут оборону випало 206 стрілецькій дивізії і 19 тисячам бійців так званого «народного ополчення» з цивільного населення Києва, що вийшли боронити рідне місто на початку серпня 1941 року.

Під час другого і третього наступів гітлерівців на Київ тут також тримали оборону частини 27-ї армії Південно-Західного фронту за підтримкою кораблів Дніпровського загону Пінської військової флотилії. Центрами стійкого опору стали Осокорки, Вишеньки, Теличка, Деміївка, Голосіїв. Внаслідок оточення великого угрупування військ Південно-Західного фронту 21 вересня 1941 Червона армія залишила Київ, тому третя лінія оборони лише частково відіграла ту роль, яка їй відводилась у планах захисту міста.

 

Історія назви вулиці Народного ополчення та екскурсія курсантів до пам'ятного знаку 3-ї лінії оборони Києва.

 

Отож, відвідавши пам'ятне місце та на декілька хвилин поринувши в історичну круговерть, здобувачі вищої освіти ННІ № 1 вже чітко для себе зрозуміли, яким героїчним минулим проникнуті місця, де декілька років їм випала честь навчатися.

ННІ №1 НАВС

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X