Українська версія сайту

Обговорення практичних аспектів детективної діяльності через призму роботи оперативного працівника

31-05-2018

30 травня в ННІ №1 професором кафедри оперативно-розшукової діяльності НАВС Павлом Дерев’янком  за участю практичних співробітників Національної поліції України та здобувачів вищої освіти інституту проведено круглий стіл з обговорення практичних аспектів детективної діяльності  через призму роботи оперативного працівника.

Головною метою проведення навчального заходу  було обговорення питань пов’язаних з різними аспектами діяльності працівників Національної поліції в протидії злочинності, про які із захопленням розповіли гості – начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Житомирській області Дмитро Куліков та представник Головного слідчого управління НП України – старший слідчий в особливо важливих справах Наталія Плотнікова.

Також обговорювалися підходи до розуміння сутності діяльності детективів, на що акцентував увагу Дмитро Куліков, розповів майбутнім працівників про особливості організації діяльності оперативних підрозділів, підстави та порядок ведення оперативно-розшукових справ, класифікації оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій. Окрему увагу приділено агентурній роботі, оперативно-технічним заходам, виконанню спеціального завдання, оперативній установці та візуальному спостереженню.

Досить цікавою для учасників стала тематика даного заходу – новостворена служба детективів, які об’єднують у собі функції оперативних працівників та працівників слідчих підрозділів. Створення такого підрозділу, на думку учасників заходу – є вимогою сьогодення у реформуванні кримінального блоку та слідства (наразі триває третій етап впровадження діяльності детективних підрозділів у поліції та на базі академії завершується перша частина тренінгів для керівників територіальних підрозділів детективів за підтримки  Консультативної місії Європейського Союзу в Україні)

Представник відділу міжнародних зв’язків Головного слідчого управління Наталія Плотнікова  висловила позицію керівника Національної поліції Сергія Князева, зі слів якого,  експеримент детективів на базі апарату Нацполіції спрацювався на високому рівні, його метою є уникнення бюрократичної переписки між цими головними підрозділами, подолання непорозумінь, що виникають між слідчими та оперуповноваженими у практичній діяльності та як наслідок – підвищення якості досудового слідства.

Курсанти зрозуміли, що виконувати завдання буде не легко, перед оперативними працівниками та слідчими кожного дня стоять вже зовсім не теоретичні завдання, а реальні злочинці. Будучи на практиці  відчули, що дуже важливо не зволікати щодо процесуального закріплення надбання оперативника, тому є дуже доцільним поєднання пошукової та слідчої діяльності.

Виступи учасників круглого столу зумовили жваві дискусії та обміни думками. Усі присутні висловили слова вдячності представникам практичних підрозділів та організатору заходу.

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X