Українська версія сайту

Практичний тренінг для здобуття криміналістичних навиків здобувачами слідчої спеціалізації

20-07-2017

З метою підготовки висококваліфікованих слідчих в інституті розпочато проведення практичних тренінгів «Слідчий-криміналіст», які проводять судові експерти Київського НДЕКЦ МВС України, котрі впродовж місяця ознайомлять курсантів слідчої спеціалізації з особливостями пошуку слідів кримінального правопорушення, належної  їх фіксації та процесуального оформлення.

Так, 12 липня на базі навчально-криміналістичного полігону судовими експертами відділу дактилоскопічних видів досліджень лабораторії криміналістичних видів досліджень Юлією Святнюк, Ольгою Гонта та Ольгою Шалашною спільно з професором кафедри досудового розслідування Вікторією Зарубей проведено перше заняття на тему: «Виявлення, фіксація та вилучення слідів рук», під час якого наглядно продемонстровано здобувачам порядок виявлення слідів папілярних узорів за допомогою дактилоскопічних порошків, підготовки поверхні, на якій проводитиметься пошук слідів рук.

Головний судовий експерт Юлія Святнюк проводила тренінг з дактилоскопіювання осіб, під час якого роз’яснювала правила (алгоритм) опису слідів рук у протоколі огляду місця події. Особливу увагу акцентувано на взаємодії слідчого з оперативними  працівниками при забезпеченні охорони місця вчинення злочину та правильності оформлення всіх документів необхідних в подальшому для призначення та проведення дактилоскопічної експертизи.

В свою чергу, старший судовий експерт Ольга Шалашна розповіла майбутнім слідчим про особливості пошуку слідів з урахуванням поверхні на якій вони залишені. Після цього разом з курсантами, оглядаючи поверхню під різними кутками зору і за різного освітлення, з використанням дактилоскопічних порошків, виявляли та фіксували сліди рук за допомогою спеціальної слідокопіювальної плівки.

Також, під час відпрацювання практичних навичок старший судовий експерт Ольга Гонта роз’яснила найбільш типові помилки, які допускають слідчі при призначенні дактилоскопічної експертизи.

Отже, така практична підготовка здобувачів слідчої спеціалізації, надасть їм можливість оволодіти тактикою проведення окремих слідчих (розшукових)  дій, вміло застосовувати техніко-криміналістичні засоби, виявляти, фіксувати та вилучати сліди рук, а також проводити заходи щодо виключення їх утрати або приведення в непридатний для подальших досліджень стан, що в майбутньому забезпечить об’єктивне та повне розслідування кримінальних правопорушень.

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X