Українська версія сайту

Аналіз виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини в ННІ № 1

07-10-2016

Традиційно, до Дня юриста, наукове товариство курсантів та юридична клініка «Захист» ННІ № 1 організовує наукові заходи для здобувачів вищої освіти на правову тематику. Так, 6 жовтня проведено  круглий стіл «Виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».

Метою проведення саме такого заходу є лідируюча позиція України  щодо кількості поданих заяв до Європейського Суду з прав людини, адже питання прав і свобод людини і громадянина на сьогодні є найважливішою проблемою внутрішньої та зовнішньої політики усіх держав світової спільноти. Саме стан справ у сфері забезпечення прав і свобод особи, їх практичної реалізації є тим критерієм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку будь-якої держави і суспільства в цілому.

Активну участь у заході прийняли науково-педагогічні працівники, курсанти навчально-наукового інституту №1, а також кафедри конституційного та міжнародного права НАВС. Круглий стіл передбачав наступні напрямки роботи: судовий захист соціальних цінностей людини в Україні та Європі, звернення громадян України до Європейського Суду з прав людини, стан виконання Україною судових рішень Європейського Суду з прав людини, проблематика виконання судових рішень Європейського Суду з прав людини в Україні, аналіз рішень Європейського суду з прав людини у справі  «Багієва проти України», «Собко проти України»,  «Шиянов проти України» та ін.  

Зазначимо, що людство на шляху утвердження прав і свобод людини пройшло тернистий шлях, крок за кроком обмежуючи всевладдя держави, поширюючи принцип рівноправності на все більше коло осіб та відносин між ними. Часто саме боротьба за права людини, за нові й нові ступені свободи ставала каталізатором широкомасштабних змін у суспільно-політичному житті тієї чи іншої країни, вела до нового осмислення ролі людини в її відносинах з суспільством та державою. Міжнародне співтовариство приділяє значну увагу розвиткові та забезпеченню прав людини. Європейський суд з прав людини є одним із важливих міжнародних інституцій захисту прав людини. Про ці та інші факти  було наголошено в  наукових доповідях  науково-педагогічних працівників -  Пелих Наталії, Кулик Тетяни, Демиденко Володимира, а також в доповідях учасників.

Для того щоб проаналізувати, яким же ж чином виконується нагляд  за виконанням рішень ЄСПЛ було переглянуто відеоролик, який детально розкривав дане питання та сприяв подальшим роздумам присутніх, оскільки  під час обговорення виникла дискусія, в якій особливо активну участь прийняли курсанти 2 курсу. 

Доповідачі зазначили, що завдяки даному заходу вони не тільки збільшили свій кругозір , а й отримали напрямки для подальшої роботи, в тому числі для написання наукових робіт.

Наукове товариство курсантів

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X