Українська версія сайту

Андріївські вечорниці у курсантському колі з національними традиціями в душі і в серці

16-12-2014

 «Андрію, Андрію, я тобі конопельки сію,

піточкою волочу, бо дуже заміж хочу…»

Наближалось чудове свято апостола Андрія. З особливим нетерпінням його чекала молодь, тому що у андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Ось і курсанти ННІПФПСКМ вирішили долучитись до славнозвісної історії українського народу, а також більше дізнатись про традиції та звичаї, які панували в давнину.

Як тільки звечоріло, то дівчата-курсанти подались до господині, де мали відбутися вечорниці, а даний захід відбувся в ЦБС Солом’янського району м. Києва Бібліотеці імені В. Чапаєва для дітей. Як і в минувшину господиня ще вдень компот із сушених фруктів і картоплю на вареники варила, дівчата заздалегідь прийшли, бо вони господині допомагали приготовляти святкову вечерю.

«Свято Андрія, я пам’ятаю, дівчата дуже чекали, бо про свою долю в Святого Андрія запитати мали. Сходилися до однієї хати хлопці та дівчата ввечері 12-го грудня, щоб свято Святого Андрія привітати. Жартували, різні історії оповідали та в різні ігри грали, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили....» - оповідала господиня.

Так і сталось, після заходу сонця 12 грудня, як і годиться, всі курсанти зібралися, у світлиці розсілися де могли, - і тоді цікаве дійство розпочиналося. Спочатку різні історії розповідали, а тим часом деякі дівчата з господинею святковий стіл накривали, всякі жарти вставляли, співали українських пісень та народні танці танцювали.

Завдяки кропіткій праці бібліотекарів-етнографів та чудової господині вечора, курсанти змогли відчути дух справжнього українства та зробити висновок, що Андріївські вечорниці – це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а й усіх.

 

Голова активу курсантського самоврядування ННІПФПСКМ НАВС

О.І.Кузьмич

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X