Українська версія сайту

Антинаркотична профілактика

24-09-2014

Саме за такою назвою нещодавно вийшов новий навчальний посібник, написаний авторським колективом Національної академії внутрішніх справ. Серед авторів ректор Володимир Чернєй, начальник наукової лабораторії з проблем кримінальної міліції Олександр Стрільців, доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Едуард Расюк та інші науково-педагогічні працівники НАВС. У книзі основна увага звертається на фактори, що створюють «наркотичну небезпеку» в Україні та ефективні методи їх усунення.

Протягом останніх років зловживання наркотиками в Україні набуло нових та вкрай загрозливих тенденцій, що, як зазначається у Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011-2015 роки, створює безпосередню загрозу генофонду нації, забезпеченню правопорядку, національній безпеці країни. Особливе занепокоєння викликають поширення наркоманії в молодіжному середовищі, зниження віку, з якого починає вживати молодь наркотичні засоби та психотропні речовини, проникнення наркотиків із суто кримінального середовища в ігровий і видовищний бізнес, до місць масового проведення дозвілля та в навчальні заклади.

Ситуація з наркотиками в країні ускладнюється також зростанням активності кримінальних угруповань у сфері незаконного наркообігу та трансформацією їх злочинної діяльності в умовах сьогодення – зрощенням і консолідацією кримінальних структур, створенням розгалуженої мережі розповсюдження наркотиків, відмиванням отриманих „наркоприбутків”, розширенням зв’язків з міжнародною наркомафією.

За таких умов посилення кадрового забезпечення підрозділів правоохоронних органів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, підвищення рівня підготовки та професіоналізму їх особового складу, покращення міжвідомчого та міжнародного співробітництва постають однією з необхідних умов забезпечення успішної реалізації заходів щодо ефективної профілактики цього негативного соціального явища.

Підготовлений авторським колективом Національної академії внутрішніх справ навчальний посібник «Антинаркотична профілактика» спрямований на науково-методичне забезпечення спецкурсу «Антинаркотична профілактика», який викладається для курсантів навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції академії зі спеціалізації «Протидія незаконному обігу наркотиків». Крім того, він буде у нагоді як для магістрів та ад’юнктів навчальних закладів МВС України, так і для практичних працівників правоохоронних органів, які здійснюють протидію незаконному обігу наркотиків.

Посібник складається із двох змістовних модулів (до яких увійшло чотири розділи), що охоплюють основні напрями діяльності органів внутрішніх справ із запобігання незаконному обігу наркотиків та висвітлюють питання, які повинен знати майбутній оперативний працівник: знати наслідки поширення незаконного обігу наркотиків та наркоманії, характеристику осіб, причетних до незаконного обігу наркотиків, правовий статус наркозалежної особи, вміння застосовувати заходи індивідуальної профілактики незаконного обігу наркотиків, у т.ч. шляхом взаємодії з громадськими організаціями.

У першому змістовному модулі навчального посібника надається характеристика наркотизму і наркоманії як соціальним явищам та розкриваються їх основні ознаки і наслідки поширення. Визначаються рівень, структура, динаміка злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, а також причини та умови, що їх породжують. Надається характеристика осіб, причетних до вчинення протиправних діянь в сфері наркообігу.

Що стосується другого змістовного модуля, то у навчальному посібнику визначені загальносоціальні та спеціально-кримінологічні заходи запобігання незаконному обігу наркотиків, підкреслена роль програм зменшення шкоди від немедичного вживання наркотиків у профілактиці наркотизму та злочинності. Заслуговують на увагу у навчальному посібнику напрями взаємодії правоохоронців з громадськими організаціями щодо профілактики наркозлочинності.

За результатами вивчення спецкурсу за вказаним посібником професійна фахова підготовка з даного напряму курсанта дає можливість ґрунтовно розробляти і ефективно здійснювати адекватні заходи протидії наркозлочинності, творчо використовувати та впроваджувати, позитивний досвід зарубіжних країн, основні положення міжнародно-правових актів боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Особливістю навчального посібника є те, що до його написання та рецензування залучались представники міжнародних громадських організацій, як Міжнародний благодійний фонд «СНІД Фонд Схід-Захід» та Міжнародний фонд «Відродження», що підкреслює його актуальність, доцільність та важливість.

Навчальний посібник підготовлений науково-педагогічними працівниками наукової лабораторії з проблем кримінальної міліції, кафедр: кримінології та кримінально-виконавчого права, криміналістики та судової медицини Національної академії внутрішніх справ, а також із залученням фахівців громадських організацій.

З навчальним підручником можна ознайомитися в читальному залі загальної та спеціальної бібліотек.

                                                                                                                                                                                                      Олександр Стрільців

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X