Українська версія сайту

На перетині мови і права

27-03-2018

Під такою назвою  22 лютого 2018 року вже вдруге поспіль в Київському університету імені Бориса Грінченка відбулася  науково-практична конференція, організована спільно з Національною академією внутрішніх справ, зокрема відділом організації науково-дослідної роботи та кафедрою юридичного документознавства.

Метою наукового заходу, присвяченого Міжнародному дню рідною мови, передусім стало визначення ролі української мови в юридичній площині як основи формування правової думки, а також вивчення контексту права як мовленнєвого середовища.

Вітальним словом відкрив конференцію завідувач кафедри української мови Інституту філології Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Олександрович Караман, який наголосив на тому, що ми повинні з повагою відноситися до українського слова, розвивати і оберігати його. Окрім цього, професор акцентував увагу на необхідності усвідомлення власної самоідентичності і належності до українського суспільства.

На перетині мови і права

Формат цьогорічної конференції був змінений, на початку учасники мали змогу познайомитися із науковими та практичними доробками  фахівців з філології, юридичної лінгвістики та права, поглибити свої знання цих галузей та отримати майстер-клас від метрів українського слова.

На перетині мови і права

Протягом другої частини роботи конференції здобувачі вищої освіти Національної академії внутрішніх справ, Національної академії Національної гвардії України, студенти Інституту філології, Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка мали змогу доповісти про результати своїх наукових досліджень, поставити одне одному цікаві запитання і виразити своє бачення подальшого розвитку української мови, зокрема її правового аспекту.

Приємно, що більшість учасників заходу – курсанти і студенти Національної академії внутрішніх справ, що свідчить про плідну роботу викладацького складу, зокрема кафедри юридичного документознавства. Так,  другу частину роботу пленарного засідання конференції розпочала своєю доповіддю Ірина Кундельська, курсант 4-го курсу навчально-наукового інституту № 1 Національної академії внутрішніх справ, яка розповіла про наявні труднощі в мовленні правознавця та шляхи їх усунення. Слід відзначити, що Ірина Кундельська в свої молоді роки вже має досвід розробки складних наукових проблем, зокрема, нею була підготовлена наукова робота «Лінгвістична експертиза текстів права», яка виборола перше місце на загальноакадемічному Конкурсі наукових робіт слухачів, курантів і студентів Національної академії внутрішніх справ у 2017 році.

Також яскравими виступом відзначилася Яна Тамілова, курсант 2-го курсу навчально-наукового інституту № 1 НАВС, яка дослідила актуальне питання «Чи може право вирішити мовне питання». Зауважимо, що Яна Тамілові є призером Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка 2017 року та призером обласного етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика 2018 року.

На перетині мови і права

Окрім цього, оригінально презентувала свої наукові напрацювання Юлія Бабенко, курсант 2-го курсу навчально-наукового інституту № 1 Національної академії внутрішніх справ. У своїй доповіді «Культура мовлення правоохоронців: образ минулого і реалії сьогодення» вона провела паралелі між минулим і сучасністю і дійшла цікавого висновку, що: «…культура мовлення правоохоронців завжди буде актуальною проблемою не лише для нашої країни, а й усього світу, адже від неї залежить рівень довіри населення до поліцейських, а від рівня довіри залежить відсоток розкриття злочинів».

Окремо слід відзначити цікаві доповіді Івчук Юлії, курсанта 1-го курсу навчально-наукового інституту № 2 НАВС «Мовна ситуація в Закарпатті» і Анастасії Малікової, здобувача ступеня вищої освіти магістр навчально-наукового інституту № 1 НАВС «Особливості призначення лінгвістичної експертизи».

На перетині мови і права

На перетині мови і права

Тож атмосфера, яка панувала на науковому заході, сприяла натхненним виступам учасників, різноманітна тематика секційних засідань  дала змогу вчергове пересвідчитися у невичерпності філологічної проблематики, а, власне, організація та проведення самої конференції, безсумнівно, стали новим етапом зміцнення міжвузівських зв’язків Національної академії внутрішніх справ і Київського університету  імені Бориса Грінченка.

Кафедра юридичного документознавства,
відділ організації науково-дослідної роботи

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X