Українська версія сайту

Обговорення курсантами інституту питань гармонізації законодавства України із законодавством Євросоюзу

29-11-2016

28 листопада в інституті відбувся диспут між членами наукового товариства та юридичної клініки «Захист» на актуальну тему сьогодення: «Гармонізація законодавства України із законодавством Євросоюзу – стратегічний вектор України в умовах перспективи членства в ЄС».

Курсанти активно взяли участь в обговоренні поставлених проблем і визначили, що гармонізація законодавства України з правом ЄС є однією з важливих умов поглиблення співпраці нашої країни з європейськими інтеграційними об’єднаннями та їх державами-членами. Це створює необхідні передумови переходу до наступних стадій інтеграції, включаючи членство України в Євросоюзі.

Крім того, гармонізація українського законодавства з правом Євросоюзу закладає правові засади для появи правового середовища, наближеного до Союзу, яке вже існує у державах-членах ЄС, і тим самим допомагає залучити бізнесменів з держав-членів європейських інтеграційних об'єднань до більш активної діяльності в Україні. Така присутність повинна сприяти економічному розвитку країни, а також залученню іноземних інвестицій в українську економіку.

Доповідачі зазначили, що в Україні вже зроблено перші практичні кроки на шляху гармонізації окремих галузей внутрішнього законодавства з правом Євросоюзу. Це стосується насамперед галузей, визначених як пріоритетні в УПС. У багатьох з них уже ухвалено окремі закони чи підготовлено законопроекти, спрямовані на створення умов для діяльності суб'єктів господарювання, які є аналогічними тим, які існують в Євросоюзі. До таких галузей можна віднести правила конкуренції, торговельне, промислове та митне законодавство, інтелектуальну власність, технічні правила і стандарти тощо. Виконання Плану дій Україна - Євросоюз певною мірою прискорило цей процес.

Наостанок курсанти дійшли висновку, що може удосконалити процес гармонізації законодавства України з правом Союзу діяльність Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, поновлення роботи створеної при цьому Комітеті науково-експертної ради, прискорення гармонізації шляхом ухвалення поряд із законами урядових постанов, організації співпраці з органами ЄС, які займаються гармонізацією законодавства в Євросоюзі.

                                                                       Юридична клініка «Захист»
 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X