Українська версія сайту

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

04-06-2020

У Національній академії внутрішніх справ завершено планові заняття 2019/2020 навчального року щодо підготовки здобувачів ступеня вищої освіти бакалавра випускного курсу, які навчаються в ННІ № 1, для комплектування органів досудового розслідування Національної поліції України за експериментальною спеціалізацією підготовки «Інформаційно-аналітична підтримка слідчої діяльності» спеціальності «Право».

Загальна мета запровадження експериментальної підготовки таких фахівців полягала у формуванні нового покоління «цифрових слідчих», які, отримуючи базові знання та навички щодо типової слідчої діяльності, розширили свої фахові компетентності із застосування сучасних інформаційних технологій у розслідуванні кримінальних правопорушень, зокрема в кіберпросторі.

Спеціалізовану підготовку зазначених випускників академії здійснювали науково-педагогічні працівники кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки ННІ № 1, які спрямовували зусилля на формування в курсантів відповідних знань і вмінь щодо застосування сучасних технологій ведення інформаційно-пошукової роботи методами та засобами OSINT (англ. Open Source INTelligence – розвідка на підставі відкритих джерел), обробки та аналізу великих масивів інформації, здобутої з різних інформаційних ресурсів, за допомогою технологій ILP (англ. Intelligence Led Policing – поліцейська діяльність, керована аналітикою), а також особливостей розслідування кіберзлочинів.

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

У період карантинних обмежень заняття проводили дистанційно, використовуючи можливості платформи Google Classroom (для розміщення навчальних відеозанять, тестів і завдань для виконання практичних вправ) та Google Meet (для проведення онлайн занять).

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

Здобувачі вищої освіти на практичних прикладах вивчали особливості пошуку й аналізу криміналістичної інформації під час здійснення досудового розслідування у відкритій («поверхневій», Surface Web) і прихованій («темній», Dark Web) частинах мережі Інтернет, застосування програмних засобів Microsoft Office, Power BI та IBM i2 Analyst’s Notebook як сучасного інструментарію для обробки й аналізу: телефонного трафіку; даних із відповідних реєстрів, баз даних та інформаційно-довідкових систем; даних про банківські транзакції та рух матеріальних цінностей; даних, отриманих з електронних платіжних систем і систем онлайн банкінгу, тощо.

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

Нещодавно за результатами навчання в другому семестрі всі курсанти успішно склали залік за дистанційною формою з дисципліни «Особливості розслідування кримінальних правопорушень у сфері інформаційних технологій», а також іспит із дисципліни «Інформаційно-аналітична підтримка розслідування кримінальних правопорушень», під час яких продемонстрували знання, уміння та навички з практичного використання спеціалізованого програмного забезпечення під час обробки й аналізу інформації, здобутої як з мережі Інтернет, так і з інших інформаційних ресурсів.

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

Принагідно слід зауважити, що одержані знання та практичні навички щодо інформаційно-аналітичної роботи курсанти успішно використовували під час стажування та додаткової практичної підготовки в слідчих підрозділах Національної поліції України, а також у науковій діяльності. Так, наукова робота капрала поліції Марини Любич «Інформаційно-аналітична підтримка розслідування кримінальних правопорушень, що вчиняються з використанням криптовалют» (науковий керівник – викладач кафедри старший лейтенант поліції Владислав Школьніков) посіла призове ІІІ місце в номінації «Інформаційні технології та кібербезпека» на конкурсі наукових робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МВС України.

Результати експериментальної підготовки «цифрових слідчих» в академії

Фінальним етапом перед отриманням майбутніми «цифровими слідчими» довгоочікуваного диплома про вищу освіту є складання державної атестації, що вже розпочалася в НАВС. Тому бажаємо випускникам засвідчити високий рівень знань і навичок, що неодмінно знадобляться їм у подальшій практичній діяльності.

Кафедра інформаційних технологій та кібербезпеки ННІ № 1 НАВС

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

Київська обл.,
Києво-Святошинський р-н,
с. Віта Поштова

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 251 08 88

X
X